Adalet Bakanlığı, icra iflas kanununda değişiklik öngören kanun tasarısı üzerinde yeni bir çalışma başlattı, Türkiye'de "iflas" sistemin de köklü değişiklik öngören tasarıda, Tüketiciler için Bireysel iflas hakkı tanınmasının yanı sıra, şirketlerin iflas sürecinde, şirket tasfiyelerini kısıtlayıcı sürelerle, şirket varlıklarının belirli bilanço üzerinden kaybetme noktasına gelindiği zaman tasfiye edebilmesini sağlayacak düzenlemeler getiriliyor.
Tasarıda, mevcut durumda sadece şirketlere tanınmış olan iflasını isteme hakkı, bireylere de tanınıyor. Bireysel iflasını istemiş ve iflası mahkeme kararı ile kabul edilmiş kişi, çalışıyor ve aldığı maaş geçimini ancak sağlıyorsa hakkında her hangi bir icra takibi yapılamayacak. İflasını açıklamış kişi hakkında uyması gereken kurallar ve sonuçları gerekçeli olarak açıklanacak ve kişi hakkın da 10 yıl boyunca kara liste uygulanacak, iflas eden kişi bankalardan her hangi bir kredi alamayacak.
İflas eden kişi hakkında ki mahkeme kararı, Bankalar, finans kuruluşları ve İcra Müdürlüklerine elektronik ortamda duyurulacak. İflasını açıklamış kişi, farklı şekilde borçlanır ve bu borcunu ödemezse Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerince cezalandırılabilecek. İcra takipleri sürelerine de tahsil zaman aşımı süreleri getiriliyor. Üzerinden belirli süre geçmiş ve tahsil edilememiş alacaklar zaman aşımına uğrayacak ve takip yenilenmeyecek. Adalet Bakanlığı iflas kanununda ki bu değişiklikleri 2012 yılı sonunda hayata geçirmeyi planlıyor.
Bireylerin iflas etme hakkı, Avrupa ülkelerinde ve ABD'de farklı çeşitleri olan fakat ülkemiz de uygulanmayan bir yasal haktır. Türk hukuk sisteminde bireylerin iflası sadece borç ödemeden aciz belgesi alınması ve ona bağlı olarak bir kısım kısıntılar getirilmesi şeklinde oluyor. Amerika ve Avrupa "iflas" sisteminde, şirketlerin yanı sıra, bireylerin de iflas edebiliyor. ABD ve Avrupa'da 2011 yılı verilerinde, iflasların yüzde 97’sini sadece tüketicilere ait olan bireysel iflaslar oluşturuyor.
ABD ve Avrupa'da, bir vatandaş borcunu ödeyemiyor ise iflasını açıkladığı takdirde ondan para tahsil edilemiyor fakat hiç bir yerden kredi ya da borç ile bir şey de alamıyor.
Türkiye'de son Nüfus sayımında 72 milyon kişi olan mevcudun 56 milyon kişisi sayılabildi. Nüfus Müdürlüğü,, sayılmayan, adres beyanında bulunmayan kişileri anne ve baba ikametgahlarında otomatik olarak aktararak bu açığı kapatmaya çalıştı. Bu uygulanın sonucu ise, çocuklarıyla her hangi bir bağı, borçtan haberi ve ilgisi olmayan anne baba evine gelen hacizler oldu. Türkiye'de 2011 rakamlarına göre, 5 milyon kişi adres beyan etmemiş durumda.
Alacaklı haklarının korunması gereklidir, lakin borçluya haciz uygulanması da bir ceza değil, bir tahsil yöntemidir. Dolayısıyla, borcun ödenmesini sağlamak amacıyla borçlunun asgari geçim kaynaklarına tamamen el konulması, çalışmasını engelleyerek buna bağlı olarak borçlunun asgari seviyede yaşamını zorlaştırıcı uygulama da söz konusu olamaz..
Borçluya baskı unsuru oluşturma amacıyla, süreğen şekilde konutuna giden hacizler, borçlunun adres bildirmemesiyle sonuçlanıyor. Kişinin geçimini sağlamak amacıyla çalıştığı iş yerine gönderilen maaş icra kesintileri ise, kişinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanıyor.
Bireysel iflas sistemi ile bir çok kişi topluma kazandırılabilir. Devlet; Her türlü adli suçu işleyenleri, tecavüzcüleri, gaspçıları, hırsızları, katilleri topluma kazandırabilmek için yoğun çaba sarf ediliyor. Hükmün Açıklanmasın geri Bırakılması, Denetimli serbestlik, Koşullu salıvermeler, zaman aşımları, hep suç işleyen bu tip adi suçluları topluma kazandırmak için var.
Ancak söz konusu borç oldu mu, bir lira borç için insanlar yıllarca süründürülüyor.
Belirli limitlerde ki borçlar için bir yıllık süre tanınmalı ve takipler beş yıllık sürede sonuçlanmalı, her ne suretle olursa olsun alacak takipleri beş yıl içinde sona ermelidir. Yüksek miktarda ki borçlarda biraz daha reforme ederek mevcut sistem uygulanmalıdır.
Küçük miktarda bir borç için icra takibine uğrayan ve borcu yıllarca şişen vatandaşların durumu ortada. Vatandaşın borcu milyarlara çıkıyor, evine haciz geliyor ve belkide taahhüt ettiği bu borç için "taahhüdü ihlal" den 3 ay hapis yatıyor. işini kaybediyor, eşi mağdur, çocukları mağdur, belkide çocukları yurda veriliyor, eşinden ayrılıyor ve son derece tehlikeli bir insan vasfını alıyor.
Kendi de çalışmıyor, belkide hırsızlıkla geçiniyor. Ve bütün bu olumsuzlukların altında ödenemeyen o küçük miktardaki borç yatıyor.
Bir suçlunun ise yığınla sabıkası var ama 5 yıllık süre dolduğunda sabıkası tertemiz oluyor. Hepsi zaman aşımına uğruyor. Ama ödenemeyen küçük bir borç meselesi on yıllarca sürebiliyor.
Allah kolaylık versin..
2007 yılında iflas ettim işsiz kaldım araya askerlik girdi borçlar iyice arttı kıssa bir sürede olsa çekten dolayı ceza evine girdim çıktım memleketimden çıkmak zorunda kaldım şuan için ikametgah bildiremiyorum icralar yüzünden iş bulamıyorum genelde aldığım cevap problemli insan çalıştırmak istemiyoruz oluyor üstelik iş kanununda da böyle bir hakka sahip işverenler genelde geçici işlerle hayatımı devam ettirmeye çalışıyorum çoğu zaman ücretimi bile alamıyorum sigortasız çalıştığım için hakkımı arayamıyorum ( gerçi bizim ülkemizde borçluysan parasızsan gereksiz adamsın insan yerine bile konmazsın çoğumuzun ailesi bile sırt çevirir ) hiç bir sosyal güvencem yok borçlarımın bir kısımı duruyor faizle bir hayli olmuştur şansım yaver gider sigortalı bir iş bulursam asgari ücretle nasıl ödenir bilemiyorum benim gibi benden daha kötü durumda olan insanlar olduğunu da biliyorum inşallah böyle bir kanun gelirde yeniden insan gibi korkmadan özgürce yaşama fırsatı bulabiliriz
YanıtlaSil2.467. tl yi 49.000 tl olarak tahsil etmek isteyen bir bankacılık sistemi olduğu sürece bu ülkede hiç bir insanın doğru dürüst iş yapması mümkün olmayacaktır...
YanıtlaSilaldığım yanıt aynen şua şekildedir.
YanıtlaSilFrom: Kanunlar Genel Müdürlüğü [mailto:kanunlar@adalet.gov.tr] Sent: Thursday, January 17, 2013 5:26 PMTo: ***********Subject: BİMER BAŞVURUSU HAKKINDA
Sayın D***** a****
Başbakanlık Bilgi İletişim Merkezine (BİMER) gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Bakanlığımıza iletilen bireysel iflas ile ilgili düzenleme yapılması talebini içeren 04/12/2012 tarih ve 734725 sayılı başvurunuz incelenmiştir.
09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda düzenlenmemiş olan bireysel iflas ile ilgili düzenleme yapılması yönünde bir çalışma bulunmamaktadır.
Ancak, Bakanlığımızca yürürlükteki İcra ve İflas Kanununun yerini almak üzere, Dünyada ve Ülkemizde yaşanan sosyal, ekonomik, teknolojik değişikliklere uygun ve günümüz ihtiyaçlarına cevap veren, modern bir icra ve iflas sisteminin kurulması ve yeni bir Kanun Tasarısı taslağı hazırlanması amacıyla 2992 sayılı Kanunun 34. maddesi hükmü uyarınca, 08/05/2012 tarihli Bakan "Olur"uyla bir Bilim Komisyonu oluşturulmuş olup, söz konusu Komisyon çalışmalarına başlamıştır. Talebin bu çalışmalar sırasında değerlendirilebileceği düşünülerek not edilmiştir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
BANKAYA BORÇUMDAN DOLAYI BABAMI AVKAT ARAYIP DİYORMUŞKİ EVİNE HACİZ GÖNDERECEM DİYORMUŞ BENİM EVİM AYRI BORÇTA BENİM BABA BASKI YAPIYORLAR YASAL OLARAK BÖYLE BİRŞEY OLURMU
YanıtlaSilarkadaşlar benim babam emekli bankadan kredi aldı 3 taksit yatırdı sonra yatıramadı rahatsızlıgı nedeniyle yatıramadı zaten benim yanımda kalıyor üstüne mal varlıgı yok banka şimdi ne yapabilir emekli maaşı devlet bankasında beni aydınlatırsanız sevinirim
YanıtlaSilÇıldırma aşamasına geldim denebilir .ufacık borçlarım dünya kadar oldu ne yapıcağımı kime gidiceğimi şaşırdım.sigortalı bi işe girdim ufak ufak ödemeye çalışıyorum ama asıl borç ödensede avukat paraları belimi iyice büküyor.iflasımı verebilsem rahatlicam fakat oda henüz yasalaşmadı.ikametgah belirtemiyorum .ama iş yerinden bi şekilde adresimede ulaşan ulaşıyo .Ne olucak iyice şaşırdım.Rabbim yardımcımız olsun
YanıtlaSilarkadaş herkez aynı dewrtten yakınıyo bi çözüm bulsun artık şu devlet adileri kurtardığı yeter allahın belası teröristleri kurtarmak için çabaladığı kadar kendi vatandaşı olan devletine bunca vergi ödemiş ufacık borç yüzünden veya anlık bi rehabete kapılıp bunca ailesini eşini dostunu tehlikeye atan kendiside intaharın eşiğinde olan insanların pişmanlığına kulak versin azda şerefsizliktir bu bi insanlık dramıdır 2012 sonuna kadar hayata geçmesi planlanıyor demiş yazıda 2014 geldi daha artık yeter okadar araştırdım bakmadığım site kalmadı hakkında hayata geçen tekbişey görmedim konunun resmen üstü kapatılmış artık daha fazla insan canına kıymadan yapacaksanız yapın yapmıcaksanız umut verip insanları kandırmayın
YanıtlaSilİNŞALLAH BUDA BİR AN ÖNCE CIKAR
YanıtlaSilbir aptal da burda.
YanıtlaSilulan salak türkiye de ekonomi serbest piyasadır.
bu ne demek biliyo musun?
vatandaş ister açlıktan gebersin,ister zenginlikten çatlasın umrumda değil.yeter ki kelle parasını (vergi,gss) ödesin. ben de o vergileri istediğim gibi harcıyım.suriyede savaş mı çıkarırım , otelde adam mı yakarım,baltalarla alevi mi kestiririm .. vs vs bunlar benim keyfime kalmış diyor.
bunu da nato çalışanı ilker başbuğ , kenan evren vs vs aracılığıyla yapıyor.
ölsen bile mezar parası verecen yani.
serbest piyasaya karşı çıkan herkeste cia tarafından terörist sayılır.yani sen de şu an teröristsin ha ha ha ha
Karşılıksız çek ve senet verenler çıkan yasalarla korunuyor cezalandırılmıyor resmen hırsızlık yasal hale geldi,
YanıtlaSilBu yasalardan dolayı alacağını tahsil edemeyen bir sürü mağdur var bu ülkede hakkımızı arayamaz hale geldik artık dolandırıların ellerini kollarını sallayarak gezinmelerine izin verilmesin