Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı bu yıl hızla arttı, son aylarda ise ivmenin önü alınamaz şekilde yükseldi. Bankacılık Yasası'na göre bankalar, ödenmeyen borçlar için 90 gün içinde icra takibi başlatmak zorunda. Bu durumda ekim ayından itibaren icra dairelerinde dava patlaması yaşanacak.
Bankalar Birliği'nin Haziran ayı verilerine göre, yılın ilk altı ayda kredi kartı ve ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 680 bin 168'e çıktı. Geçen yılın tamamında bu rakam 822 bin 87'ydi. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 398 bin 310, kredisini ödeyemeyenlerin sayısı 281 bin 858 oldu.
Borcunu ödeyemeyenlerin sayısı aydan aya giderek artmaya başladı. Kredi kartı borcunu ödemeyen kişilerin sayısı ocakta 75 bin, şubat ve martta 70 bin civarındaydı. Nisanda 87 bine çıktı, mayısta 100 bine dayandı. Haziran ayında bu sayı 120 bin 515 oldu.
Türk bankacılık sektöründe takipteki alacaklar 2012 yıl sonuna göre yüzde 11.7 artarak Haziran 2013 itibarıyla 26.1 milyar lira seviyesine yükseldi. Sektörün takibe dönüşüm oranı ikinci çeyrekte yüzde 2.8 olurken, bu oran en yüksek yüzde 3 ile KOBİ kredilerinde, yüzde 2.7 ile bireysel kredilerde gerçekleşti.
Yıllar itibarıyla bakıldığında 2013 yılının sadece altı aylık sonuçları yıllık rakamları aştı. Kriz yılı 2009'un tamamında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı 277 bindi. 2010 ve 2011 yıllarında sayı 220 bin seviyelerindeydi. 2012 yılında ise 453 bin 656’ya yükseldi. Bu yıl altı ayda 398 bin 310 olan sayının, artış hızının sürmesi halinde yıl sonu rakamı 700 bine ulaşabilecek.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Bülent Deniz, kredi kartında asgari ödeme tutarının tam bir girdap olduğunu belirterek, "Bu girdaba giren kurtulamıyor. Diyelim ki bu ay 1000 lira kredi kartı harcaması yaptınız. Bundan sonra kartı hiç kullanmamaya ve her ay sadece asgari tutarı ödemeye karar verdiniz. Asgari ödeme tutarı yüzde 23. Bu borcu kapatmanız tam 54 ayı alır" dedi.
Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartlarına gelir seviyesine göre limit koyma ve asgari ödeme tutarlarını artırma girişimini, tüketici derneklerinin yıllardır talep ettiğini hatırlatan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, şöyle konuştu:
"Bu düzenlemeyi biz istiyorduk. Ancak bu dönemde bu düzenleme tek başına ele alındığında yurttaşların sorunu çözülmüyor, aksine büyüyor. İnsanların zaten ödeme sıkıntısı varken, asgari ödemeyi yukarı çekmek, üç ay borcunun yarısını ödemeyene kısıtlama getirmek, sıkıntıyı büyütür.
BDDK'nin yeni taslağının kredi kartı borçlarına fren getirme amacı taşıdığını kaydeden Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Bülent Deniz, "Bu düzenleme yapılırken mutlaka stok haline gelmiş, birikmiş borcun da eritilmesi gerekiyor. Şu anda Türkiye'de banka borcu olmayan yurttaş neredeyse hiç yok. Bu borçlar için bir yeniden yapılandırma yasası çıkarılması şart" diye konuştu.
Bülent Deniz, kredi kartı borçlarının daha önce dört kez yapılandırıldığını hatırlatırken, bu uygulamaların hep borcunu ödemeyi bırakan ve 'kara listeye' giren kişileri kapsadığını, asgari tutarı ödeyerek yaşayan insanların 'girdapta kalmaya' devam ettiğini ifade etti.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Bülent Deniz, Türkiye'de 17 milyon kişinin kredi kartı kullandığını toplamda 56 milyon da kredi kartının olduğunu ve. 9 - 9,5 milyon kişinin her ay asgari ödeme tutarını yatırarak borcunu çevirdiğini ve böylelikle kara listeye girmediğini belirterek. Türkiye'de daha önce yapılan kredi kartı borcu yapılandırma uygulamalarının asgari ödeme tutarını ödeyen bu kişileri hiç kapsamadığını, bu kişilerin her ay birinden borç alıp ya da bir başka karttan nakit çekip asgari tutarını yatırdığını, BDDK yeni düzenlemeyi çıkarırken, bu kişilerin durumunun da dikkate alınmasının gerektiğini ifade etti.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Bülent Deniz, banka borçlarının yeniden yapılandırılması ihtiyacının yanı sıra Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının hızla arttığını, son aylarda ise bu oranın önü alınamaz şekilde arttığını ifade ederek, Bankacılık Yasası'na göre bankalar, ödenmeyen borçlar için 90 gün içinde icra takibi başlatmak zorunda bu nedenle ekim ayından itibaren icra dairelerinde dava patlaması yaşanacağını belirterek, Bunun sadece borçlu yurttaşları ilgilendiren bir durum olmadığını, Tüm ekonomiyi ve tüketimi etkileyecek bir durum olacağı uyarısında bulundu.
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Bülent Deniz, Ekim ayı felaketi ve BDDK'nin yeni düzenlemesi öncesinde Meclis'i bir yeniden yapılandırma yasası çıkarmaya çağırdı. Yeni Tüketici Kanun tasarısının Meclis gündeminde bulunduğunu belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, Meclis açılır açılmaz Yeni Tüketici Kanun tasarısı görüşülmeye başlanabilir ve tasarıya kredi kartı borç yapılandırmasını içeren bir madde eklenebilir. dedi.
Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, bankacılık mevzuatında değişiklik yapan taslak hazırladı. Hazırlanan taslağa göre;
1- Gelir düzeyi bin lira veya altında olanlarla geliri tespit edilemeyenlerin kredi kartı limiti, bin lira ile sınırlandırılıyor
2- Limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 25'inden yüzde 30'una çıkarılıyor
3- 15 bin liradan 20 bin liraya kadar limiti olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 30'undan yüzde 35'ine çıkarılıyor
4- Kredi kartlarıyla 1 ile 6 aya kadar olan taksitli alışverişlerde halen yüzde 75 olan risk ağırlığı, yüzde 100'e çıkarılıyor.
5- 6 ile 12 ay arasındaki vadeler için risk ağırlığı yüzde 150'den yüzde 200'e çıkarılıyor.
6- 12 ayı aşan taksitli alışverişlerde de risk ağırlığı, yüzde 250'ye çıkarılıyor.
Benim suan itibariyle 57 bin hcbc akbanka 20 bin yapıkrediye 31 bin denize 10bin teb 11 bin fix 10 bin toplamda 139 bin kredi ve kredi kartı borcum var bunun yanında 200 bine yakın dışarıya cek ve senet borcum var yaklaşık 2 aydır ödeme yapamıyorum ilk icramı 10 bin senet borcumdan dolayı gecem hafta geldi konaktan başka birine şatmıştı m ordan hiç birsey alamadı ben şuan sattıgım işyerinde sigortasız çalışıyorum eve de geldiler evinde eşyaları yazdılar yediemin olarak eşime emenet ettiler neyse herhangi bir malım yok mirasta düşmüyor sadece bir canım birde borçlar var ne olacak diye soramıyorum kimseye kendim ettim kendim buldum sırada 22 tane daha icra var
YanıtlaSilMalınız mülkünüz yoksa ,alacaklılarınız düşünsün nasıl tahsil edebileceklerini.
YanıtlaSilBu arada kurumsallaşmış firmalara olan borcunuz için (yani bankalar vb.) için dert etmeyin çünkü onlarda sizden birşey alamayacaklarını anlayınca
devlete bunu zarar gösterip vergiden düşecekler.
O yüzden bankalar hiçbir zaman zarar etmez.