İcra Dosyaları Arttı, Mafya Usulü Tahsilat Başladı

Banka, Kredi kartı borçları, kredi borcu, hukuk büroları, eve haciz, tebligat, ev haczi varmı, bankalar eve hacize gelebilirmi, avukat eve haciz getirimi, bankalara borç zamanaşımı, tazyik hapsi, banka borcuna hapis
İcra müdürlüklerinde her geçen gün dosya sayısında büyük artış yaşanıyor, alacaklı ile borçlu arasına giren hukuk büroları da, mafya usulü tehditlerle vatandaştan para toplamaya çalışıyor. İcra dairelerinden gelen tebligat izlenimi verilmiş postalarla, Kapınızı çilingirle açar gireriz, evde bulunan bütün eşyalarınızı haczederiz, hakkınızda 3 aydan 6 aya kadar hapis davası açarız gibi benzer ifadelerin yazılı olduğu metinler vatandaşları korkutmak, paniğe sevk etmek ve tahsil edilemeyen borçları almak için kullanılıyor.

Bankalar da mafya hukuku bu benzer sisteminden geri kalmıyor. Bazı bankalar, Hukuk Bürolarını kullanarak hiç bir yasal süreç başlamamış olsa dahi “borcunuz icralık, hakkınızda hapis davası açıldı" yazılı usulsüz tebligatlarla vatandaşı gecikmiş borçlarını ödemeye zorluyor.. Gönderilen bu usulsüz tebligatlarda icra dairesi adı ve icra dosyasına dair bilgiler yer almadığı gibi, çoğu zaman borçlu adresini değiştirmiş ve bu adrese sonradan taşınmış borçla ilgisi bulunmayan vatandaşlar bu tehdit mektuplarının kendisine geldiğini sanarak korkuya kapılıyor.

Trabzon’da son beş ay da 16 bin 504 vatandaş icralık oldu. 2013 yılında açılmış bulunan icra takip dosyalarından 2 bin 173’ü bu yıl yenilenerek yeniden icra işlemlerine dahil oldu. Vatandaşlar hakkında borcundan dolayı icra takibi başlatanlar arasında ilk sırada bankalar alıyor. Bankaları sırasıyla, telefon şirketleri, internet şirketleri ve ev eşyası satan mağazaların takip ediyor. Uzmanlar, artan icra takip dosyalarının nedeninin, firmaların bankalara borçlanmasını, vatandaşlarında kredi ve kredi kartı kullanımının arttırmasına bağlıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kredi kartlarıyla yapılan alışverişlere yapılan taksitlendirmeye sınır getirmesiyle beraber, senetli alışverişlerde artış yaşanırken, icra takip işlemlerinin sayısı da her geçen büyüyor. Bunların yanı sıra, bankalarda unutulan hesaplardaki çok küçük borçları dahi katlayarak icra takip dosyalarına uğratması vatandaşların kabusu haline geldi. Vatandaşların yaşadığı bu korkuya bir de hukuk bürolarının mafya benzeri korkutma, baskı altına alma tacizleri eklendi. Birçok vatandaş, hukuk bürolarının “Siz evde yokken çilingirle kapınızı açarız” tehditleri nedeniyle, ne olduğunu dahi bilmediği miktarları ödüyor. Bu miktarlara “icra takip dosyası masrafı, avukatlık ücreti” gibi hukuksuz ücretler eklenerek vatandaş soyuluyor. Kredi ve Kredi kartı borcu olan vatandaşları ise bankalar, ödenmeyen bu borçlar icra aşamasına gelinmediği halde hesaba ödeme yapmazsanız evinize hacize geliriz, hakkınızda tazyik hapsi çıkartırız” yazılı usulsüz tebligatlarla veya telefonlarla taciz ediyor.

Vatandaşların yaşadığı bu durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Şükran Eroğlu; Haklarında icra takibi başlatılan tüketicilerin, bankalarla anlaşmalı avukatların yasalara uygun olmayan usulsüz tahsilat yöntemleri ile tedirgin olduklarını, Avukatların yasal olarak hiç bir icra takibi işlemi başlatmadan, muhatap kişiye karşı ismi, borç tutarı, faiz tutarı ve işlem süresi bilgilerinin yer almadığı tehdit içerikli evrak gönderimi ile korkuttuklarını, usulü işlemlerde, Bankaya borç ödenmediği takdirde tahsilat işlemini yapacak avukat noter onaylı ihtarname ile borçluyu bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, Eğer bir icra işlemi başlatılacaksa bu usulüne uygun yapılmalıdır. Usulsüz evraklarda belirtildiği üzere, hesaba ödeme yapmazsanız evinize hacize geliriz, hakkınızda tazyik hapsi çıkartırız yazmak suçtur. Tüketicilerin adreslerine bu tarz evrak göndermek veya telefonla taciz eden hukuk büroları hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır "çünkü bu bir tehdittir" ifadelerinde bulundu.

TARAF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder